När kan man roa sig igen efter en plastikoperation?

När du har genomgått en plastikoperation är det viktigt att du tar det lugnt. Att gå ut på barer och dricka alkohol ett par dagar efter en bukplastik kan till exempel vara rena självmordet. Men hur länge måste man vänta innan man kan bege sig ut i bardjungeln och sitta och hänga på restauranger igen?

På citadellkliniken.com råder man vila efter en plastikoperation och helst ska man ta det ordentligt lugnt i några veckor efteråt. Den första tiden efter en större plastikoperation behöver kroppen läka extra mycket och ger du dig ut och framför allt, dricker du alkohol för tidigt så kan det vara så att såren inte hinner läka ihop och du drabbas av infektioner på sårområdet istället. Detta gäller även rökning menar man på citadellkliniken.com. Du ska med andra ord vara renlevnadsmänniska en tid före och efter ett ingrepp så att kroppen får de bästa förutsättningarna att läka. Kolla alltid ingreppets omfattning om du opererar dig på citadellkliniken.com och hör med läkaren vid konsultationen hur lång konvalescensperiod du kommer att ha just i ditt fall.

När kan man leva som vanligt?

Alldeles i början efter en operation är det viktigt med rätt kost, sömn och frisk luft. Efter någon vecka kan du börja gå kortare promenader så att cirkulationen kommer igång igen, vilket är viktigt för läkningsprocessen.

När du kan börja gå ut på restaurang eller köra barrundor igen är ganska individuellt och det beror även på operationens omfattning. Tänk såhär; gör inget drastiskt innan stygnen har tagits eller när du varit på första efterkontrollen. Därefter kan du höra med din läkare om du kan börja gå ut. Ta det försiktigt med alkohol i början och välj istället alkoholfria alternativ när du börjar gå ut. Du kan naturligtvis börja gå ut lite smått och äta ute på lunchrestauranger relativt tidigt in i förloppet, men vänta med sena kvällar med kompisgänget ytterligare. Ett tips är att skapa restaurangkänsla hemma till en början och ta det lugnt. Bjud över vännerna så får du i alla fall känslan av fest tills den äkta varan tar vid igen.

cocktail