Spanska favoriträtter

Restauranger som ligger vid strandkanten i en glödhet stad i Andalusien får gärna ha en enkel meny, huvudsaken är att det finns en skiva citron att pressa över den friterade fisken och en kall öl som tillbehör. Hur förmedlar en matskribent en känsla? Det har säkert skrivbenägna undrat tidigare. Räcker med det att skriva, det var gott, och räkna upp maträtterna? Nej, det blir för tråkigt. Tänk att leva så här året runt! Efter jobbet tar man på sig badbyxorna och cyklar ner till stranden. Tänk om det alltid kunde vara så här. Fördelen med att laga sardiner över öppen eld är att röken från olivträdet parfymerar fisken. Jag ser hur kocken halstrar de nyfångade sardinerna så fort min beställning är gjord och låter elden göra jobbet.

Pulpo a la gallego

Ett stort kryssningsfartyg har förtöjt i hamnen. Några gamla engelska damer passar på att få massage av en thailändska på stranden. När jag inte äter sardiner blir det bläckfisk, pulpo a la gallego som det kallas här. Det är en tapa som passar bra med tomatbröd. Vid bläckfisk tillagning är det bara att sjuda långsamt tills armarna är mjuka som smör, man testar med en sticka. Jag befinner mig i Spanien i maj, sardinerna smakar bäst de månader som slutar på o, alltså maio, junio, julio och agosto, därför får det bli sardiner under den här resan. När vinter är som mörkast är det viktigt att ha bra belysning hemma, ta kontakt med taklampor. särskilt om du behöver arbeta vid PC:n på kvällarna. Ljuset är en viktig stämningsskapare.

Pata Negra

Efterfrågan på den exklusiva skinkan pata negra är inte lätt att möta. Det tar lång tid att föda upp grisar som dessutom ska äta en viss typ ekollon, grisarna ska ha svarta klövar och det är bara en liten enklav i bergen mellan Spanien och Portugal som duger för uppfödning. Liksom mycket annan spansk matlagning är processen genialt enkel: Grisen slaktas när den väger 180 kilo, den läggs i grovsalt ( ett dygn för varje kilo vikt) och sedan lufttorkas skinkan i 24 eller 36 månader. Grisen föds i det vilda, den unika smaken är en kombination av lagringstiden och den naturliga födan som grisen livnär sig på i bergen, att föda upp dessa grisar på ett mer kostnadseffektivt sätt, t.e.x i stior är inte möjligt. Kineserna har nu fått upp ögonen för delikatessen vilket tvingar upp priserna, eftersom produktionen inte kan stiga med efterfrågan. Som tur var finns det andra typer av lufttorkad iberisk skinka som Serrano, som också är delikata, dessutom är den billigare än pata negra. Som tillbehör till pata negra rekommenderas en torr sherry eller ett glas chardonnay. Den kan ätas som den är med lite vitt bröd som tilltugg, buen aprovecho, som man säger i Spanien.

cocktail