Hamburgerkedjor

De flesta har ätit på hamburgerkedjor någon gång. Vissa älskar dem, andra tycker inte ens att det är mat. Men de finns överallt och flera av dem är internationella med hamburgerställen på alla kontinenter.

Hamburgare

Mathistorikerna är inte helt säkra på hamburgarens ursprung, men troligtvis kommer den från Baltikum och spred sig vidare mot Tyskland. Dagens hamburgare har dock utvecklats i USA, som ses som hamburgarnas förlovade land. Emigranter från Europa tog med sig fröet till dagens hamburgare till det nya landet, som sedan utvecklat det till en favoritmaträtt för många.

Hamburgerkedjornas historia

Under 20-talet började amerikanska restauranger att sälja enklare mat. I och med bilismen öppnades också fler enklare matställen som människor kunde stanna vid när de var ute och körde med bilen. Idag behöver man inte ens gå ur bilen för att få sin hamburgare. På 50-talet började McDonalds och Burger King att öppna nya hamburgerställen med detta koncept – då började också hamburgerkedjorna att expandera på allvar. Sverige första hamburgerkedja är Max och är en norrlänning som föddes 1968 i Gällivare. Även Max har expanderat utomlands, bland annat till Danmark.

Hamburgerkedjorna har blivit mycket populära av olika orsaker. Den främsta orsaken är den snabba och relativt billiga hamburgaren. En hamburgare kan varieras på en mängd sätt och varje gång en kedja skapar en ny hamburgare – bytt ut dressingen eller lagt till en extra ostskiva – så gör den stor reklam för den. Det finns också hamburgare gjorda på kyckling och fisk. Idag har också alla kedjor ett eller flera vegetariska alternativ.

Hamburgare är också populära då man vet vad man får och vad det kommer att kosta – detta är särkilt viktigt för barnfamiljer. Hamburgerkedjorna har riktat in sig på barn, ungdomar och barnfamiljer inte bara genom maten men också genom hur lokalen är utformad.

En annan orsak till att hamburgerkedjorna är populära är att det kan vara oerhört billigt att köpa något och sedan kunna få sitta inne på restaurangen – detta gäller särskilt för tonåringar som inte har så mycket pengar. Ofta kan man köpa en hamburgare, dricka eller glass för runt 10-15 kronor.

Hamburgerkedjorna satsar stort på barnfamiljer. De flesta matställen har särskilda barnboxar där det ingår en leksak. Många restauranger kan också ha ett bollhav eller annan lekhörna i matsalen. När de mindre barnen har ätit upp kan de gå iväg och leka och föräldrarna kan få äta i lugn och ro samtidigt som de har uppsikt över barnen. Vissa ställen har också en lekplats utanför.

En hamburgare någon gång emellanåt är inte ohälsosamt men att äta mycket hamburgare med pommes frites och läsk är inte nyttigt i vare sig det korta eller långa loppet. Fetman ökar i hela västvärlden och även i Indien och Kina och snabbmat är en av de stora bovarna bakom epidemin. Många restauranger erbjuder förvisso också olika sallad som alternativ till pommes fritesen, men det kan vara svårt att få barn och vuxna att välja grönsaker när man samtidigt ser bilder på goda pommes frites. Matsalladerna kostar också ganska mycket, de är alltså inget billigt alternativ.

cocktail