Fördelar och nackdelar med matkedjor

Det finns både fördelar och nackdelar med matkedjor; både ur ekonomisk, företagsmässig och hälsosynvinkel.

Ekonomisk synvinkel

En bland de stora fördelarna med kedjor är priset: man vet i förväg vad det kommer att kosta. Det har särskilt barnfamiljer och tonåringar nytta av, men också resenärer som vill vara ute på en längre resa. Genom att veta vad maten kostar i förväg kan man enklare planera andra aktiviteter då man vet ungefär hur mycket pengar som det kommer att finnas på kontot. Men alla kedjor är inte billiga, det skiljer mycket mellan att äta en hamburgare på McDonalds och på Hard Rock Café. De flesta kafékedjor kan rent av vara dyrare än vanliga kafén.

Det är lätt att tro att det är billigt att äta på ett ställe som tillhör en matkedja, men om man tittar på priserna kan vissa mål kosta lika mycket som en billigare Dagens – men med mer kalorier och mättat fett. Det är också enkelt att köpa lite för mycket när man är inne på en hamburgerkedja – det är ju ändå så billigt, tänker man, men sammanlagt blir det dyrt.

Ur företagssynvinkel

I vissa storstäder har matkedjorna tagit över och då kan en del av stadens själ gå förlorad. Det är enkelt att gå till en välkänd kedja istället för till en lokal restaurang eller kafé, och detta kan utarma det lokala företagslivet. Samtidigt ger ofta kedjor arbetstillfällen och möjlighet för ungdomar att arbeta sig upp – så det finns två sidor. Men, om man vill ha levande stadsmiljöer bör man tänka på att också stödja lokala restauranger.

Huruvida kedjor är bra ur hälsosynvinkel beror på vilken mat som serveras. Det finns kedjor som fokuserar på sallad och soppa, men de har inte blivit lika stora som hamburgekedjorna. Maten är ofta också lite dyrare där. I både Västvärlden, men också i växande ekonomier med mycket medelklass som Kina och Indien, är fetman ett stort problem. Tillgången till billig och god kaloririkmat är en av orsakerna till denna epidemi som påvekar både samhällsekonomi och liv. Även om det finns matig sallad att köpa, är det svårt att välja rätt om man är hungrig och ser en bild på en hamburgare med ost och bacon. Att kedjorna erbjuder mål, gör att det är lätt att också köpa pommes frites.

Kedjor kan vara mycket bra när man är ute och reser, särskilt om man har allergier eller andra problem. Många kedjor erbjuder också wifi och ren toalett – det kan avgöra vilket matställe som man väljer. På flygplatser är också kedjor ett bra alternativ, då maten där kan vara mycket dyr i jämförelser med ute på stan.

cocktail