Äta på tåg i Europa

Det finns olika slags restauranger: vanliga vid en gata, matställen på toppen av en byggnad och så vissa restauranger som går på räls. När vi åker tåg i Sverige är det lätt att ha koll om man kan handla något på tåget, då det brukar stå skrivet när man bokar resan. Vi vet också att på de längre sträckorna brukar det finnas en restaurangvagn med både kaffe och mat till normalpris. Inte att förglömma vet vi också att man kan betala med kort. När du ska resa med tåg i Europa så kommer du upptäcka att det inte är likadant överallt. Du ska här få några tips och råd inför en tågtur på kontinenten.

Cash is king

Ja, det är bara att konstatera att det nästan alltid är bäst att ha med sig kontanter när man är utomlands. Du behöver kontanter till exempel till taxin på Kanarieöarna och du kan behöva kontanter för att få använda en toalett eller betala för kaffet. För oss svenskar känns detta lite jobbigt – idag kan vi rent av betala de försenade böckerna på biblioteket med swich.

Det kan finnas tågsträckor i Europa där du kan betala med kort i restaurangvagnen, men räkna inte med det. Det är mycket bättre att bli positivt överraskad, än sitta tio timmar kaffesugen och hungrig.

Restaurangvagn?

I Östeuropa finns det långa tågsträckor på upp emot tio timmar som inte ens erbjuder restaurangvagn. Om du inte är säker på att det finns möjlighet att handla på tåget – vilket oftast går bra i Västeuropa (glöm inte kontanterna) – ta då i alla fall med dig vatten och en smörgås. Olika länder har olika kulturer och landets invånare vet vad som gäller. Det kan vara så att du förmodas köpa något i ett matstånd på tågstationen innan du börjar resan istället för att handla mat på tåget.

cocktail