Drift av bar och restaurang

Att starta och driva en bar eller restaurang är inte lätt. Även om man gillar att laga mat finns det helt andra saker att ta hand om. I regel kan man som restaurangägare nämligen inte spendera så mycket tid i köket utan det finns andra arbetsuppgifter man måste ta tag i. Vilka saker är viktiga att ha koll på?

Ha koll på ekonomin

När man ska starta restaurangen kan det vara klokt att börja som ett aktiebolag, men det betyder också att man måste ha en hel del koll på ekonomin. Om det är så att man plötsligt behöver köra in olika saker till restaurangen kan det vara bra att ta ett företagslån för aktiebolag så att man kan täcka utgifterna. Är det till exempel tal om att en ugn eller spis gått sönder kanske man inte kan vänta tills man sparat ihop ett tillräckligt kapital.

Bra att tänka på vid alkoholservering

Ska det förekomma alkoholservering krävs det att man har ett serveringstillstånd för att utskänkningen ska ske lagligt. Även när man har tillståndet är det dock viktigt att hålla koll på serveringen. Det är till exempel inte bra att servera redan överförfriskade personer mer alkohol.

Erbjuda en bra meny

Som restaurangägare bör man också se över menyn då och då. Kanske finns det någon rätt som väldigt sällan beställs. Det kan då vara klokt att byta ut den mot någon annan. Om restaurangen samtidigt har en bar bör det också finnas olika drinkar, viner och annat på menyn. Det är inte helt enkelt att få allt att passa ihop och det kan ta lång tid innan man får ihop en meny som verkligen fungerar.

cocktail