Äta sig igenom resan

Bland det bästa med att åka på semester är möjligheten att få testa restauranger och få nya matupplevelser. För de riktigt intresserade finns det rent av särskilda vinresor till Franrike och matlagningsresor till Thailand. På vissa ställen, som i Thailand, är det möjligt att som turist ta en kortare matlagningskurs i den lokala matlagningskonsten. För andra kan maten vara lite besvärlig, antingen på grund av allergier eller för att det känns som att hela resebudgeten går åt till mat – när man hellre hoppar fallskärm. Du ska nu få tips på hur du kan äta dig igenom resan på olika sätt!

Den matintresserade

Om du tillhör de matintresserade kan du självklart välja land utifrån mat. Ett populärt ställe ur matsynvinkel, för både matintresserade, men också vanliga resenärer, är Italien. Den italienska maten har påverkat hela det västerländska köket och mycket av sådant som är en del av vad vi äter i Sverige, som köttfärsås och spagetti, lasagne och pizza, kommer från Italien. Om du tycker att det blir lite för dyrt att äta dig igenom Italien, då kan du testa grannlandet Kroatien – mycket god mat, men billigare att både att äta och bo.

Franrike är ett välkänt matland och ett måste för de riktiga matfantasterna. Paris är en dyr stad att turista i, både boende och mat, så det kan vara en idé att istället hyra bil och resa runt på franska landsbygden.

Lokala rätter

Ett tips är att alltid testa lokala rätter när du reser. Om du är i ett område med mycket turister, kan du testa att ta en lokalbuss till en grannstad eller promenera till ett område ett par kilometer bort – det kan vara stor skillnad på pris. Och så äter du då också som invånarna på platsen gör. Ibland kan det räcka att bara gå in på en tvärgata om du är på ett turiststråk, och plötsligt har priserna sjunkit rejält.

Om du inte vill lägga så mycket pengar på mat kan du gå till ett kafé och be personalen om en bakelse eller kaka som kommer från det landet; som en kladdkaka för någon som semestrar i Sverige.

Om du reser på budget kan du spara många kronor genom att handla i

mataffärer och tillaga maten på ditt vandrarhem. Om du bor på hotell har du ofta en vattenkokare på rummet och det finns flera maträtter som kan tillagas med bara en vattenkokare. Det finns nudel- och pastaportionsrätter som endast kräver kokhett varmt vatten att svälla i – efter fem minuter har du en billig måltid! Det är kanske inte så spännande mat, men kan vara ett sätt att spara in på matkostnaden, så att du kan lägga pengarna på något som du tycker är mer intressant.

cocktail