Kända matländer

Alla länder och kulturer har sin egen matkultur och de som är uppväxta i den tycker att den maten smakar fantastiskt. Det är dock inte säkert att de alltid får medhåll av besökare från andra länder. Men det finns några länder som blivit kända för sin mat och därmed fått en hög ställning inom den internationella matkulturen.

Frankrike

Franrike är särskilt känt för sina franska viner, champagne och goda ostar, men också för pajer och andra maträtter. I Franrike är mat inte bara energi till kroppen, det är en stor del av social samvaro och att ta sig tid att äta tillsammans är viktigt. Det är också från Frankrike som Michelinguiden kommer. Michelinguiden skapades av däcktillverkaren Michelin som 1900 sammanställde en bok över restauranger i Frankrike och betygsatte dem. Idag är det en ära att få stå med i guiden och det är många kokars dröm.

Italien

Det är svårt att tala om mat och inte nämna Italien, pizzans och köttfärsåsens hemland. Köttfärsås heter förresten ragu på italienska – ifall du vill beställa den när du kommer dit. I Sverige har vi anammat mycket av den italienska matkonsten som pizza, lasagne och köttfärsås som idag känns nästan som svenska rätter. Men det är något speciellt att sitta i vackra Rom och äta en pizza – både smakmässigt och kulturhistoriskt.

Om du åker till Italien bör du testa den italienska glassen; förslagsvis dag ett så att du kan äta den tre gånger per dag resten av semestern! Du kan köpa glass nästan överallt och ska då satsa på kulglass. Glassen är oftast ”hemmagjord” och det finns bitar av pistage eller nötter eller hallon i glassen. För vissa är den italienska glassen det godaste Italien har att erbjuda.

Många svenskar har åkt till Thailand och det har gjort att det thailändska köket blivit både populärt och vanligt i Sverige. Om du åker till Thailand på all inclusive bör du gå utanför hotellet och köpa mat direkt på gatan eller på en restaurang. Maten i Thailand är väldigt billig och delvis ganska nyttig – beroende på vad du väljer att äta.

Om du tycker om thaimat kan du också gå en matlagningskurs när du är där. Du kan antingen leta på nätet eller fråga i hotellets reception om det finns någon kurs. Vissa kurser sträcker sig över flera dagar och andra bara en halv dag.

cocktail