Barer och sevärdheter i Berlin

Tysklands huvudstad Berlin erbjuder något för alla. Det är en intressant stad som under lång tid varit delad i öst och väst och fortfarande kan man se skillnad i arkitektur. Berlin är en stad med själ – trots allt hemskt som hänt där – och den har en skön alternativ känsla med många kaféer, restauranger och barer. På många ställen finns det också graffiti målade på husväggar i områden där medelkassen bor. Du kan också få se en hund på ett kafé eller på en frisörsalong. I jämförelse med Sverige är också Berlin ganska billigt, så du kommer ha råd att där unna dig både mat och dryck.

Upp och ner

I stadsdelen Kreuzberg finns Madame Claude, en bar där allt är upp och ner. Det är ett ställe som ibland har levande musik och det är väl värt att titta in i. Stolar och bord hänger i taket och ger en viss Alice i Underlandet-känsla.

Det finns också en rosa bar med barbietema – på riktigt. Ett litet ställe för dem som längtar tillbaka till när de var små. Det finns pubar och barer i hela Berlin och tyskarna är ju också ett öldrickande folk med egen öltillverkning. Passa på att testa lite olika tyska sorter när ni ändå är där.

Sevärdheter

Berlin är en skön stad att bara gå runt i. Ett tips är att titta på Maur, muren från kalla kriget då landet och staden var delat i öst och väst. Det finns ett särskilt Maurpark där delar av den gamla muren finns kvar. Det finns också flera intressanta museum på samma tema: både ett museum om Östtyskland och om spioner. Om du vill ha en god vy över staden kan du antingen gå till riksdagshuset, där man kan gå upp till glaskupolen och se staden uppifrån, eller det gamla tv-tornet vid Alexanderplatz.

cocktail