Jobba på restaurang – vem gör vad?

Idag är det väldigt vanligt att man besöker restauranger av olika slag, vanligare nu än förr. Det finns människor som besöker restauranger varje dag, medan andra bara går vid speciella tillfällen. Prisklasserna varierar väldigt mycket och det finns både billigare och dyrare alternativ att välja mellan. Naturligtvis finns det också väldigt många olika maträtter att testa på. Det vanligaste är att restaurangen i fråga har en speciell nisch, t.ex. att man bara serverar indisk mat eller varför inte mat från USA. Utbudet är stort och det finns något som passar alla smaker. Därför ska du nu spara din Coop rabattkod till ett senare tillfälle och istället bege dig av till närmaste restaurang.

Det finns många olika typer av befattningar och arbetsuppgifter att ta sig an när man arbetar på en restaurang. Många av de anställda kommer du att träffa redan när du kliver in i restaurangen, medan andra jobbar bakom ridåerna och mer i skymundan. Här nedan får du läsa om de olika befattningsbeskrivningarna som finns och vad dessa innebär.

I matsalen

Som besökare på en restaurang kommer du i majoriteten av fall bara att befinna dig i själva matsalen. I matsalen finns det överlag tre olika typer av människor som du kommer att få träffa på och dessa finns på plats för att göra din upplevelse så bra som möjligt. Den första du möter är hovmästaren som ser till att hänvisa dig till ditt bord och hälsa dig välkommen. Den andra är servitören som tar din beställning och den tredje är en sommelier som har stor kunskap om drycker. Hovmästare har oftast en mycket större uppgift och ett större ansvar. Det är nämligen hovmästaren som har huvudansvaret för hur allt i matsalen kommer att gå till. Man skulle nästan kunna se hovmästaren som en typ av arbetsledare.

I köket

I köket pågår otroligt mycket saker på en och samma gång, men det är ingenting du som gäst kommer att märka av på samma sätt, av den anledning att du inte kan se in. Bakom kulisserna är det kocken eller kockarna som ser till att du får en bra upplevelse för både ögon och smaklökar. Kockarna ansvarar också för de snygga uppläggen som du ser på tallriken som du får framför dig. Till sin hjälp har kocken en köksmästare som agerar chef i köket och köksmästaren kan även ha hjälp av en souschef, vilket fungerar som en vikarie ifall köksmästaren inte har möjlighet att befinna sig på plats. Handlar det om en mycket stor restaurang så är det inte ovanligt att man som souschef har hand om en helt egen avdelning. Förutom kocken, köksmästaren och souschefen så hittar vi även kallskänkor och köksbiträden på plats.

cocktail