Kafékedjor och kaféliv

Många gånger när vi tänker på matkedjor då tänker vi på hamburgerställe. Men det finns också flera kafékedjor som blivit riktigt stora och populära, som Starbuck, Coffee House och Costa. Vad är det då för speciellt med dem? En kopp kaffe kan man ju köpa överallt.

Kaféliv

Vilket slags kafé som man föredrar är självklart individuellt, vissa tycker om små ställen, andra vill ha stora med mycket liv. För många är ett kafé ett ställe som man främst besöker på semestern, då det finns tid att sitta ner och njuta. För andra är kafé en del av vardagslivet. Det är vanligt att vissa yrkesgrupper, särskilt företagare, träffas på ett kafé någon gång i veckan för en fika tillsammans. Det finns också pensionärer som njuter av friheten att kunna fika mycket ute, och inte minst alla studenter som ibland spenderar lika mycket tid på ett kafé som vid skrivbordet. För många är kafé något socialt. Det finns också många personer som tycker om att arbeta på ett kafé. De sitter gärna ensamma och tycker att platsen ger kreativa impulser.

Skillnaden mellan kaféliv och restaurangbesök

Det som skiljer ett kafé från en restaurang är inte bara vad man äter, utan också varför man är där. Fokus vid ett restaurangbesök är mat. Självklart kan man sitta kvar ett tag och ta en kopp kaffe, men de flesta restauranger planerar utifrån att folk kommer och äter vid lunch eller middag. När man går till ett kafé är en del av idén självklart att fika eller ta en kopp kaffe, men det handlar många gånger lika mycket om en plats att sitta på. För ett kafé kan det vara positivt med ett gäng som sitter tre timmar och samtalar flera gånger i veckan – andra uppfattar det då som ett trevligt ställe.

Idag finns det både mindre privata kafé och kedjor, och kafékedjorna växer. Är det någon skillnad mellan dem? På båda ställen får man kaffe, kaka, bakelse, smörgås, sallad och ibland också någon enklare varm mat. Många inreder också kafét för att det ska vara mysigt med sköna fåtöljer och soffor – både på de privata ställen och på kedjorna.

Det positiva med kedjorna är att de alltid har wifi, kontaktuttag och ren toalett – ibland är det mycket viktigare än smaken på kaffet. Priset för en kopp kaffe på en kedja är ofta dyrare, det gäller också fika och smörgåsar. Kedjor kan också utarma det lokala företagslivet och göra statskärnor lite själlösa. Många privata kafé har börjat med wifi och även fler kontaktuttag och står sig då bra i konkurrensen.

cocktail