Restaurang och bar – mysig miljö

När man är lite sugen på att äta och dricka något gott beger man sig ut på stan. Likt nattfjärilar som dras till ljuset från en lyktas sken drar sig den törstige och hungrige till ett vattenhål. Vad är det som avgör vilket vattenhål man väljer att stanna vid? Det finns så klart många faktorer som spelar in. För det första är det tillfället och situationen som styr. Är klockan framåt 3 eller 4 på morgonen och man bara söker lite bukfylla kan ju kormojjen på hörnan tillgodose den bullrande magen. Då är andra faktorer som till exempel mysfaktorn underordnad.

En annan faktor vid val av café eller restaurang är prisnivån. Hur tjock plånbok har man och hur mycket vill man lägga på den kulinariska upplevelsen. Är det en särskild bemärkelsedag som ska uppmärksammas eller är det bara en snabb eftermiddagsfika man är ute efter? Olika kunder är så klart olika priskänsliga men det blir allt fler som räknar kronor och ören enligt faktorn VPKK. (Värde Per KaffeKopp).

I normalfallet får dock den tredje faktorn anses vara en av de viktigaste faktorerna. Det handlar om hur mysigt och gemytligt det är på matstället. De allra flesta förstår att uppskatta och sätta värde på miljön. När man går in på ett mysigt litet café och ser att här har man handlat heminredning hos LaLiving vilket skapar en skön hemmakänsla med hög mysfaktor, ja då smakar också latten på något sätt bättre. Eller hur? För det är ju så att i vårt avlånga land med så många lyxiga kaffemaskiner kan de flesta av oss få till en riktigt läcker macchiato eller ristretto i vårt eget bekväma hemmakök. Men då är det den där känslan som kanske saknas. Känslan av att bara få sjunka ner i en härlig läderfåtölj eller soffa och låta sig betjänas av en ljuvligt tillredd kaffedryck med läckert hembakat tillbehör. Många mysiga cafeér och fik satsar på egenproducerat och närproducerat i dag. Detta är något som medvetna konsumenter bör understödja. Dessutom finns ju möjligheten att sammanstråla både med gamla och kanske till och med nyfunna vänner på ett sätt som inte uppstår i det egna köket hemmavid.

I Sverige är vår fikakultur en internationellt uppskattad tradition. Vi har till och med en dag helt dedikerad åt kanelbullen! (Kanelbullens dag den 4 oktober). Dessutom dricker vi svenskar näst mest kaffe per person i världen, endast slagna av våra finländska grannar i öst. Förutom läckra kaffedrycker, både varma och kalla, växer sig just nu terörelsen starkare för var dag. En spännande kryddad chailatte, te med mycket varm mjölk, doftar av kummin, kanel, stjärnanis och andra exotiska dofter från fjärran länder. Våga variation nästa gång den mysiga fikan hägrar!

cocktail